קולו של הילד: מה שלא מספרים לנו על ניכור הורי
יפה, העובדת הסוציאלית פגשה אותו בפעם הראשונה לפני שלוש שנים. גיל, אז נער בן 15, ישב במשרדה כחלק מהליך גישור שהתנהל בין הוריו. עיניו היו חכמות וחשדניות, שפתיו חתומות.
"אני לא רוצה לראות את אבא שלי," אמר בנחרצות. "זו החלטה שלי."
יפה שמעה את המשפט הזה אלפי פעמים. אבל גיל היה שונה. הוא היה מספיק גדול להבין את המשחק, מספיק חכם לראות את התמונה הגדולה.
שנה אחרי, הוא ביקש לדבר איתה בפרטיות.
"הייתי בטוח שאני שונא את אבא שלי," הוא הודה. "כל כך הרבה שנים אמרו לי שהוא לא אוהב אותי, שהוא בחר להתרחק, שהוא פגע בנו. האמנתי לזה בכל הלב שלי."

מה שלא מדברים עליו מספיק בשיח על ניכור הורי הוא המחיר הנפשי האדיר שמשלמים הילדים.
לא רק בגלל אובדן הקשר עם הורה אחד, אלא בגלל הקונפליקט הפנימי העצום, הפיצול הנפשי, ולפעמים – הגילוי המאוחר שהם היו כלי במשחק שלא הבינו.
"יום אחד מצאתי תמונות ישנות," המשיך גיל. "אבא שלי מחזיק אותי כשהייתי תינוק, מלמד אותי לרכוב על אופניים. הסתכלתי בפנים שלו בתמונות והבנתי שמשהו לא מסתדר בסיפור שסיפרו לי."
הטרגדיה האמיתית של ניכור הורי היא שהקורבנות העיקריים שלו – הילדים – לעתים קרובות לא מבינים שהם קורבנות. הם מאמינים בכנות שהם מגיעים להחלטות עצמאיות, בזמן שלמעשה הם מפנימים מסרים שהוחדרו להם בעדינות אך בעקביות לאורך שנים.
מחקרים מראים שילדים שעברו ניכור הורי נוטים יותר לסבול מבעיות רגשיות, קשיי התקשרות, חרדה, דיכאון ואף התנהגויות סיכון בבגרותם. הצלקת הזו נשארת זמן רב אחרי שהסכסוך המשפטי הסתיים.
גיל הצליח, עם תמיכה טיפולית, לחדש את הקשר עם אביו. לא כל הסיפורים מסתיימים כך. לעתים קרובות מדי, הנתק הופך לקבוע, והפצע רק מעמיק עם השנים.
אולי הזווית החשובה ביותר בשיח על ניכור הורי היא זו של הילד שגדל והבין מה באמת קרה. קולו של מי שנאלץ לבנות מחדש את הנרטיב של חייו ולהתמודד עם האמת המורכבת.
כי בסופו של יום, מאחורי המסמכים המשפטיים והתסקירים, מאחורי הטענות והאשמות, עומדים ילדים שזכותם הבסיסית לאהבה ולקשר עם שני הוריהם נלקחה מהם – לפעמים לתמיד.

משרד עורכי דין - הילה פינטו
משרדה של עורכת הדין הילה פינטו הוא משרד מנוסה המתמחה בדיני המשפחה, גירושין, ובניכור הורי.
ליצירת קשר חייגו: 052-470-8320